Nicaragua

Situado entre Costa Rica y Honduras y bañado por el mar Caribe y el océano Pacífico, Nicaragua es un país de 6.5 millones de personas con una interesante mezcla de las culturas indígena, española y africana.

De hecho, todavía se conservan algunas tradiciones e historia dentro de sus bailes, ciudades y gastronomía y también es hogar de numerosos volcanes (algunos activos).

El país está formado por 17 departamentos de los que uno, curiosamente, se llama Madriz (sí, con Z, en honor al presidente José Madriz), no relacionada con la capital de España.

Otros departamentos también comparten nombres con ciudades españolas como Granada, Nueva Segovia o León. En este último se encuentran las ruinas de León Viejo y la Catedral de León, ambas declaradas por la Unesco Patrimonio Histórico de la Humanidad en los años 2000 y 2011, respectivamente.

Su gastronomía está encabezada por el maíz, presente en un gran número de platos y un ingrediente de la alimentación diaria de los nicaragüenses.

 

 

Nicaragua is sweet and diverse. Located between Costa Rica, to the south, and Honduras, to the north, it has two main lakes: Cocibolca and Xolotlán. Its coasts are bathed by the Carib-bean Sea and the Pacific Ocean. The culture of the country, where 6.5 million people live, is a mixture of indigenous, Spanish, and African cultures. In fact, some traditions and history are still preserved today within its dances, cities, and gastronomy. It is also home to numerous volcanoes, some active. The highest is the San Cristóbal volcano.

The country is made up of 17 departments. One of them is called Madriz. Although there is a letter of difference between the Spanish capital and the current Ibero-American Capital of Gastro-nomic Culture, its name was decided in honor of the president of Nicaragua José Madriz. Other departments also share names with Spanish cities such as Granada, Nueva Segovia, or León. In León, there are the ruins of León Viejo and the Cathedral of León, both declared by Unesco Historical Heritage of Humanity in the years 2000 and 2011, respectively.

Its gastronomy is traditional and uses corn in different ways and in a large number of dishes since it is part of the daily diet of Nicaraguans. There are also some typical Nicaraguan recipes that are prepared on the days of Lent.

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